Læderiets historie

Læderiets historie går mere end 40 år tilbage til 1970'erne, hvor Bjarne Andersen fik den idé at starte en virksomhed, som skulle sælge læder og værktøj til andre kreative sjæle som ham selv. Med sin uddannelse som læderhandler og med et helt livs erfaring indenfor branchen, danner Bjarnes ekspertise og passion for faget fundamentet for Læderiets ånd.
 

Gammelt Aarhus billede af Læderiet i Rosensgade
Billede fra Læderiets første adresse i Rosensgade i Aarhus.
© Poul Pedersen, 20. april 1975 
 

Anders Peter Andersen
Billede af Anders Peter Andersen, som inspirerede Bjarne Andersen til at stifte Læderiet i 1975.
 

Passion for læderarbejde fra generation til generation

Interesse og viden om læderarbejde fik Bjarne Andersen allerede fra barnsben. Bjarnes far, Anders Peter Andersen var skomager, og han arbejdede derudover deltid på et garveri, hvor Bjarne ofte var med ham efter skole. Her lærte han garveprocessen fra start til slut, og han lærte, hvordan man behandler læder. Dette blev startskuddet for en livslang interesse - og senere startskuddet for Læderiet.
 

Gammelt skilt fra da Læderiet flyttede til Guldsmedgade i Aarhus.

Skabelsen af Læderiet

Efter mere end 25 års arbejde hos en læderhandler i Viborg, tog Bjarne springet til at blive selvstændig. Forretningen lå på det tidspunkt centralt placeret i Rosensgade i Aarhus, hvor kunderne især bestod af saddel- og skomagere samt undervisere i læderarbejde. I takt med kundernes voksende interesse for Læderiet blev pladsen for trang, og forretningen flyttede til Guldsmedgade i Aarhus i 1988.

En virksomhed i vækst

Med den nye ejendom i Guldsmedgade fortsatte Læderiet væksten og endte også med at opkøbe naboejendommen for at få mere plads. Den smalle gård med toppede brosten besværliggjorde modtagelsen af varer, og ofte blev gaden spærret af biler i op til 20 minutter for at huderne og læderet kunne blive leveret. Efter 9 år i Guldsmedgade blev det igen tid til at udvide, og ejendommen på Mossøvej i Risskov blev købt.

Butik og lager i Hasselager siden 2022

Siden flytningen til Mossøvej i 1997 er det kun gået fremad for Læderiet, og for cirka 20 år siden overtog Bjarnes søn, Morten Andersen ledelsen af firmaet. Morten vækstede Læderiet med forskellige opkøb herunder Dansk Læderforsyning, Voldens Læderhandel og Silkealbar, og er i dag med engrosstorkunder i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Belgien mv. og eget brand indenfor narvsværte, læderfedt og andre ting til pleje og fabrikation i branchen det Læderiet, som vi kender i dag. Bjarne er i dag den eneste aktive, uddannede læderhandler i Danmark, og han møder stadig ind på arbejde hver dag, hvor han hjælper kunder med sine mange års erfaring. Pladsen hos Læderiet blev endnu engang knap, og den nye bygning på Bøgekildevej i Hasselager danner rammen for det næste kapitel i Læderiets historie.


Bygningen på Bøgekildevej 35 i Hasselager, som pr. 2022 indeholder Læderiets butik, undervisningslokale, lager og administration.
 

Forsinket leveringstider!